במשטר מס ההכנסה כיום בישראל על מנהל משאבי האנוש האחראי על ניוד עובדים ישראלים לחו"ל, לגלות ידע והבנה בחוקי מס וביטוח לאומי. מעביד שלא ידאג לנושאי מס ההכנסה והביטוח הלאומי של העובד, עלול לגרור את העובד להוצאות כספיות ניכרות ולעגמת נפש. לא מן הנמנע כי אף המעביד עלול להביא את עצמו לבעיות דומות, כחלק ממחויבותו כמעביד.
במה דברים אמורים:
החל משנת 2003 חלו שינויים בהגדרת תושב ישראל לצורכי מס, כך שההגדרה הורחבה ונקבעה לפי המונח "מרכז החיים" (כגון מקום בית הקבע, מקום מגורים ועוד). בנוסף נקבעו "חזקות" לפי מספר ימי שהייה בישראל על-פיהן יחשב יחיד כ"תושב ישראל". כלומר, עובד שנשלח לחו"ל, עלול להיחשב (הוא ובני משפחתו) כתושבי ישראל גם בעודם כבר בחו"ל. לקביעה על תושבות ישראלית השלכה ישירה על חיוב העובד בדיווח ובמס על הכנסותיו הכלל עולמיות.
בנוסף קביעת תושבות ישראלית במוסד לביטוח לאומי גוררת תשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות ממלכתי ללא אפשרות (לרוב) להתקזז מדמי הביטוח בחו"ל. הגדרת עובד ישראלי בחו"ל גוררת זכויות "מופחתות" (למשל: אין כיסוי של דמי פגיעה בעבודה). בתנאים מסוימים ניתן לראות גם עובדים הנשלחים לעבוד בחברות בנות בחו"ל, כשכירים של המעסיק הישראלי ששלח אותם, ומכאן לחבות גם לגבי המעסיק.
החשיפה המסוכנת ביותר הינה זו שעל פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי: מי שהיה תושב ישראל ושהה לפחות שנתיים בחו"ל ללא שמירת רצף ביטוח לאומי, לא יהיה זכאי לקבל שירותים רפואיים מקופות החולים במשך "תקופת המתנה" לאחר שיחזור לישראל (בין 4 ל- 18חודשים).
מהי אם כן "דרך המלך" בין הרצון לקדם מטרות המעביד בניוד עובדיו לחו"ל, לבין הרצון לסייע לעובד כך שתנאיו לפחות לא יורעו במעבר לחו"ל ובחזרה לישראל בעתיד?
דרכי ביצוע מומלצות:
הפתרון מצוי בייעוץ פרטני לכל עובד העובר לחו"ל. להלן הבדיקות הנדרשות על מנת למזער את חשיפות המס והביטוח הלאומי במעבר לחו"ל ולהביא למעבר מוצלח של העובד ומשפחתו.
etsion@zahav.net.il
יעוץ מיסים ישראלים בחו"ל, יחידים וחברות, תכנוני מס, מיסוי היי-טק, מס הכנסה, מיסוי בינלאומי, מס שבח ומס ערך מוסף.